صدری در گفتوگوی تفصیلی با فانا:
بیماران نگران نباشند؛ کمبود داروی دپاکین برطرف میشود
واردات سانوفی از ماه جاری از سرگرفته میشود/برنامه تولید انسولینهای سانوفی در ایران
مدیرعامل شرکت سانوفی ایران گفت: کمبود داروی دپاکین بهزودی برطرف میشود.

خبرنگار فانا در حاشیه سومین همایش علمی Brain&Mood Day با نریمان صدری مدیرعامل شرکت سانوفی ایران گفتوگویی انجام داده که به شرح زیر است:
درباره سومین همایش علمی Brain&Mood Day و اهداف آن توضیح دهید.
امسال سومین سال برگزاری همایش علمی Brain&Mood Day بود. همایشی که هدف آن ایجاد دیالوگ بین رشتههای مختلف پزشکی مرتبط با بیماریهای مغز و اعصاب و ارائه جدیدترین مطالب در این حوزه بوده است. امسال نیز صدها متخصص مغز و اعصاب و روانپزشک در این رویداد حضور داشتند و مطالب بهروزی هم ارائه شد.
ماجرای کمبود داروی دپاکین چیست؟
تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران اختلالاتی را در نقل و انتقال پول با اروپا ایجاد کرد و در جامعه نگرانیهایی از بابت تحریمها ایجاد شد. افرادی که بیماریهای مزمن دارند و باید سالها دارو مصرف کنند، بسیاری از آنها از ابتدای امسال شروع به انبارش دارو کردند تا در صورت کمبود به مشکل برخورد نکنند. رصد وضعیت بازار تا اوایل تابستان امسال نشان داد که داروها بیش از مصرف ماهانه کشور توسط مردم خریداری شدند. از سوی دیگر در تابستان امسال تامین مواد بستهبندی داروی دپاکین بهدلیل اختلال در نقل و انتقال پول با تامینکننده اروپایی دچار مشکل شد. در همین راستا شرکت داروسازی دکتر عبیدی و شرکت سانوفی با یکدیگر هماندیشی کردند و تامینکنندگان جدیدی را جایگزین تامینکننده اروپایی کردند. مواد بستهبندی جدید خریداری شده و داروها بستهبندی شده و در حال تست هستند و امیدواریم بهزودی این کمبود برطرف شود.
از نظر قیمتی وضعیت داروهای سانوفی چطور است؟
تمام تلاشمان این بوده که با وجود افزايش نرخ ارز تا جای ممکن قیمت ریالی داروهای تولید داخل ثابت بماند. در این زمینه موفق هم عمل کردهایم. باید بدانید وقتی دارویی تولید داخل میشود، انتظار افزایش هزینههای تولید و در نتیجه افزایش قیمت دارو را باید داشته باشیم چرا که وقتی یک دارو در یک کارخانه برای تامین نیاز ۱۰۰ کشور تولید میشود عملا هزینههای ثابت روی تعداد زیادی دارو سرشکن میشود و صرفه اقتصادی پیدا میکند اما تولید همان دارو برای فقط یک کشور هرچقدر هم جمعیت زیادی داشته باشد، دیگر صرفه اقتصادی ندارد. با این وجود ما کنترل هزینه کردیم و قیمتهای مناسبی ارائه کردهایم و با وجود تولید داخل بودن توانستیم قیمت داروهایمان را برای مصرفکننده در حد ثبات نگه داریم.
اطلاعرسانی درباره عوارض جانبی دپاکین به چه صورت انجام شده است؟
همانطور که میدانید داروی والپروات سدیم داروی جدیدی نیست و این دارو از دهه ۷۰ مورد استفاده قرار میگرفت. سالها اطلاعات عوارض این دارو جمعآوری میشد و چند سال پیش متوجه شدند که ارتباطی بین آنومالیهای مادرزادی در جنین مادران بارداری که مصرفکننده دپاکین بودند با مصرف این دارو وجود دارد. به دلیل مسوولیت اجتماعی شرکت سانوفی با وجودی که تنها تولیدکننده والپروات سدیم جهان نبود اما اقدام به اطلاعرسانی کرد و چند سال پیش هم به سازمان غذا و دارو در این باره اطلاعرسانی کردیم. تعداد زیادی تامینکننده داخلی والپروات سدیم در کشور وجود دارد و همه آنها باید در این زمینه اطلاعرسانی میکردند. سانوفی اطلاعرسانی کرد اما از سایر شرکتها اطلاعی ندارم. براین اساس تمام بیماران و پزشکان در جریان هشدارهای مربوط به موارد مصرف دپاکین هستند.
اعلام کردید که حدودا یک ماه است که واردات داروی سانوفی به ایران قطع شده است. بیشتر در این باره توضیح دهید.
طبیعی بود که بعد از ۱۳ آبان و اعمال تحریمهای جدید سکتهای کوتاه در همه نقل و انتقالات ارز رخ دهد و همه شرکتها باید در این زمینه بازبینی می کردند كه سانوفی جزو اولین بازبینیکنندگان بود و خوشبختانه با حمایتهای بانک مرکزی و سازمان غذا و دارو از ماه جاری اختصاصهای ارز برای واردات اتفاق افتاده و طی یکی دو هفته آینده واردات دارو طبیعی خواهد شد. با بانکهایی که در لیست تحریمهای ثانویه قرار ندارند کار میکنیم. دو تامینکننده داروهای سانوفی یعنی روژین دارو و کوبل دارو بهویژه با بانکهای سامان و خاورمیانه کار میکنند. در اروپا هم حداقل دو بانک هستند که سیگنالهایی را برای کار با ایران دادهاند. چون غذا و دارو جزو تحریمها نیست و آمادگی ما هم اینبار بیشتر از دفعات قبلی تحریم است، برداشت من این است که خیال مردم باید از بابت تامین دارو با کمترین وقفه ممکن راحت باشد.
سازوکار SVP به کجا خواهد رسید؟
این مکانیزم مرتبط با دارو نیست و برای سایر کالاها است و حتی اگر عملیاتی شود، چندان ارتباطی به شرکتهای دارویی ندارد.
بلومبرگ اخیرا در گزارشی اعلام کرد سانوفی تنها شرکت بزرگ داروسازی دنیا است که در ایران اقدام به تولید میکند. برخی به این بخش از گزارش بلومبرگ اعتراض کردند. نظر شما چیست؟
در صنعت داروسازی، تعریف تولید محل مناقشه است، هم از نگاه تصمیمگیران و سیاستگذاران و هم از نگاه صنعت. اگر منظور از تولید از ابتداییترین مراحل ماده موثره و مولکولهای اصلی باشد، تولید بسیار کمی داریم و حتی خیلی از تولیدکنندگان فعلی هم مواد موثره را وارد میکنند و با این حساب نباید آنها را تولیدکننده به حساب آورد. اگر پاییندستتر نگاه کنیم، بعد از ماده موثره یا بعد از گرانولاسیون برای داروهای دوز جامد یا بعد از فرمولالسیون برای داروهای تزریقی هر کدام تعریفی متفاوت دارند. جمله صحیح این است که شرکت سانوفی تنها شرکت بزرگ داروسازی جهان است که در حال تولید از مرحله بعد از ماده موثره در ایران است، آنهم فقط برای یک دارو یعنی تکسوتر. در مورد بقیه داروها هم یک مرحله بعد از ماده موثره در جایی دیگری تولید میشود و وارد ایران میشود. شرکتهای داروسازی خارجی دیگر هم از مراحل مختلف در ایران در حال تولید هستند. مثل سلسپت رُش در شرکت زهراوی، یا ساندوز در بهستان تولید. همینطور نوارتیس. نوونوردیسک هم تستهای خوبی را انجام داده و روی انتقال فناوری بهخوبی کار کرده است. جایگاه ما اصلا خبررسانی منفی نیست بلکه باید شرکتهای چندملیتی همکاریهای چندجانبه داشته باشند تا داروی باکیفیت در اختیار بیمار ایرانی قرار بگیرد و ما دست همکاری به سمت شرکتهای تولیدی داخلی و چندملیتی برای چنین ایدهای دراز میکنیم. تبریک و خسته نباشید هم به نوونوردیسک پارس میگویم و قدمهایی که برمیدارند بهنفع بیمار و صنعت ایرانی خواهد بود.
از عملکرد سبحان انکولوژی راضی هستید؟
سانوفی دو واردکننده یعنی کوبل دارو و روژین دارو در ایران دارد و از طریق آنها با کارخانهها در تماس است. مدیریت سبحان انکولوژی و عبیدی بسیار به ما کمک کردهاند برای تثبیت کیفیت. جا دارد از دکتر جمشیدی رئیس هیات مدیره شرکت داروسازی برکت یاد کنم که ایشان از مراحل ابتدایی تولید تکسوتر در تصمیمگیریها در جریان بودند و هنوز هم به عنوان یک وطنپرست واقعی و دانشمند ایرانی برجسته همکاری کمککننده بودهاند تا بهترینها در اختیار صنعت و بیمار ایرانی قرار بگیرد.
درباره تولید تحت لیسانس مجددا حرف و حدیثهایی پیش آمده است. نظر شما در این باره چیست؟
باید یکبار برای همیشه در این زمینه تعریف مشخص و شفافی ارائه شود. اگر تولید از API و گرانول تولید نیست، پس خیلی از داروهای تولیدی فعلی هم تولید نیستند. باور من این است که اتفاقا اینها تولید هستند. هماکنون تعریف مشخصی از تولید نداریم. میتوانم بپذیرم چون بستهبندی بهعنوان یک تخصص هستهای و مرکزی در داروسازی مطرح نیست، بنایراین اگر فقط دارو را میآورند و داخل بلیستر میکنند، این کار تولید محسوب نمیشود. اما اگر دارویی را از مراحل بالادست مثلا از ماده موثره وارد میکنند و گرانولاسیون را در کشور انجام میدهند چون این جزو تخصصهای هستهای در داروسازی است، این کار تولید محسوب میشود. من معتقدم بسیاری از حملات و انتقادات علیه تولید تحت لیسانس دارو در کشور قرین به واقعیت نیست.
سازمان غذا و دارو نباید در این زمینه بهتر شفافسازی کند؟
از نظر من ورود سازمان غذا و دارو به صنعت از نگاه سیاستگذار و قانونگذاری غلط است. در کشورهای پیشرفته وزارتخانههای صنعتی حمایتگر بخش صنعت هستند و کار اصلی رگولاتور دارو تامین داروی باکیفیت برای بیمار است. اینکه سازمان غذا و دارو هم متولی صنعت باشد و هم متولی بیمار گاهی اوقات دچار تضاد منافع میشود و قطعا در تصمیمگیری دچار اشتباه خواهد شد. تفکیک بخش صنعت از سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت نیاز به بازبینی جدی در سطح کلان کشور دارد.
گویا سانوفی قصد دارد در ایران اقدام به تولید انسولینهای خود بکند؟ در این باره توضیح دهید.
بله در سال ۲۰۱۶ تفاهمنامهای بین سانوفی و وزارت بهداشت ایران امضا شد که سه محور انتقال فناوری برای تولید، آموزش پزشکی و تحقیقات داشت. در موضوع اول برای تولید انسولینهای سانوفی در ایران در مرحله امکانسنجی و انتخاب شریکهای لازم هستیم. انتقال فناوری تولید انسولینهای سانوفی به ایران قطعی است اما درباره مدل انجام این کار و چگونگی آن در حال بررسی و مذاکره هستیم که در صورت نهایی شدن جزئیات آن را اعلام خواهیم کرد. در اجرای این پروژه نیز حتما شریک ایرانی خواهیم داشت چرا که ما تجربه و خاطره خوبی در زمینه همکاری با شرکای ایرانی داریم.
گفتوگو از محمدجواد بهآبادی